Hedef kitlemiz insanlar ise insanların nasıl düşündüğünü, hissettiğini, motive olduğunu ve karar aldığını önceden kestirebilmeliyiz. Kendimizden ve çevremizdeki insanlardan yola çıkarak fikir yürütmek bir seçenek ancak psikoloji dalının nimetlerinden faydalanmak daha iyi bir seçenek.
İnsan beyninin bir konudaki düşüncelerini ve kararlarını etkileyen psikolojik olgulara Bilişsel Eğilim yada Bilişsel Önyargı denilmektedir. “Yazılım Projelerinde Bilişsel Önyargılar” başlığı altında oluşturmayı düşündüğüm yazı dizisinde Bilişsel Önyargıların kurbanı olmuş yazılım projelerine ve firmaların bu sorunların üstesinden gelebilmek adına atmış olduğu akıllıca hamlelere yer vermeye çalışacağım.
Yazılım Projelerinde Bilişsel Eğilimler 3: Sözde Demarketing Stratejisi
Sözde demarketing stratejisini; çok müşterim olsun istemiyorum imajı vererek, ürünü/hizmeti çekici hale getirme, kaliteli algısı yaratma çabası olarak açıklayabiliriz. Yani imkan olmasına rağmen arz bilinçli bir şekilde kısıtlı tutulur. Google’un ücretsiz e-posta hizmeti olan Gmail’i sunarken de benzer bir strateji izlediğini söyleyebiliriz.
Doğuşu 90’lı yılların başlarına kadar uzanan e-posta hizmeti 2005 yılına gelindiğinde içerlerinde Hotmail ve Yahoo gibi markaların da olduğu çok sayıda servis sağlayıcı tarafından sunulan, üstüne üstlük bedava olan bir üründü. Ancak Gmail ürünü ile pazara giriş yapan Google’a inanılmaz bir rağbet gözlenmişti. Hotmail, Yahoo gibi servis sağlayıcılarına kıyasla ekstrem bir özellik sunmamasına rağmen, Gmail’e gösterilen bu yoğun ilgilinin nedeni şüphesiz Gmail uzantılı e-posta hesabını herkesin alamıyor oluşundaydı. Gmail, kendisinden bir e-posta hesabı alabilmek için türlü engeller koymuştu önümüze. Başvurusu tamamlanmış ve bir Gmail hesabı alabilmiş arkadaştan davet almak bu engelleri en kolay aşabilme yollarından biriydi. Koyduğu bu engeller sayesinde yakaladığı hız, Google’ı yıllar sonra Inbox içinde aynı engellere motive etti.
Kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmek zor. Bu yüzden kimi yazılım projeleri, alternatiflerine kıyasla çok daha iyi özellikler ve deneyimler sunmasına rağmen ilgi görmeyip yok olurken, kimileri de çok güçlü rakiplere rağmen, mantıklı pazarlama stratejileri ile kısa sürede sektörü domine edebilmekte.
Başvurulan Kaynaklar
Pürüzlü Mükemmellik (Mehmet Doğan – Yiğit Ahmet Kurt)